Nä, den kanske var plump…  Men det var den första tanken som ploppade upp när jag läste om Fuglesang och co som i Visby ska begå offentligt självmord alternativt visa att det homeopatiska sömnpreparatet Coffea Alfaplex är totalt verkningslöst genom att överdosera det kraftigt. Cyanidsaften anno 1978 är i detta fall utbytt mot ett homeopatiskt sömnmedel anno 2011.

Nu tror jag definitivt inte att ett cirka tiotal medlemmar i Vetenskap- och folkbildning (VoF) kommer att ramla ihop som the ”People of Judea´s liberation front – the suicide squad” (filmen Life of Brian) mitt i Visby i dag. Även om det rent konstnärligt säkert skulle lämna ett annorlunda och effektfullt avtryck som hängde sig kvar i minnet en tid…

Förstås sockerpiller och förstås kommer man att lyckas påvisa att preparatet i sig är humbug. Åtminstone hårdvaran i sig lär vara rent skräp. Mjukvaran torde i så fall vara placebo och om den effekten kan det debatteras hur länge som helst. Funkar/funkar inte?

Vad jag hoppas är att detta kollektiva överdoserande, som förmodligen ger lite magknip på sin höjd, inte ger en emellanåt konservativ läkarkår vatten på sin kvarn att hånfullt skrattandes utbrista ”vad var det vi sa?” om precis all alternativ medicin.  Ty hypnos, ackupunktur, zonterapi m.m. förtjänar alla att betraktas som komplement till den vanliga ”finmedicinen” anser i alla fall jag. Emellanåt det enda som fungerar där ”finmedicinen” går bet dessutom.

Visa gärna att vissa prånglar ut fejkmedicin och tar bra betalt för det, vilket väl är bra att påvisa som någon sorts folkbildning för de som svävar i okunskap. Men ta då diskussionen om placebo i samma andetag och var sedan renhåriga att förtydliga att denna suicidala vetenskapsyttring är riktat mot just sockerpillertrillarna (om den är det) och inte mot hela den alternativa medicinen.

Uppdatering: 7/7-2011 kl 15:29. De verkar ha överlevt.