Dom har meddelats av Göta hovrätt vad gäller mordet på Abbas Rezai 2005 i Högsby.

Raoof Ataei, 47, och Leyla Ataei, 45 – Abbas ogillande svärföräldrar om man så vill – döms till 10 år för mordet och livstids utvisning. Den tidigare dömde nu 23-åringe sonen – Abbas svåger om man så vill – som tog på sig brottet initialt, beviljades resning och döms nu för medhjälp. Han får dock stanna i Sverige.

Bra att de skyldiga döms. Rätteligen så. Men i skenet av detta är det dock bara att konstatera att vi i Sverige sedan ett antal år fått ett vad jag tycker otrevligt nybegrepp på halsen – ”hederskulturen”.  I vilket ”hedersmord” eller för all del ”hedersrelaterat våld” inryms som en än tristare avart.

För mig handlar det rätt och slätt om mord respektive misshandel. Punkt. Alternativt frihetskränkning, kvinnofridskränkning m.m. – allt beroende på vad man gjort.  Ingen kommer någonsin, ens med den mest ambitiösa av föresatser, kunna tuta i mig att detta skulle handla om heder!  Det kommer aldrig någonsin ens finnas det minsta uns av heder i detta.

Kulturellt förtryck, patriarkalt förtryck (alltså ett i ordets riktiga bemärkelse), religiös övertolkning, grupptryck och oupplysta individer möjligen, som någon sorts förklarings-/motivbild, men snälla – missbruka inte ordet, använd inte ens ordet heder!

Annonser