… ”vi vill ha tydliga alternativ!…?

1200 personer har deltagit i World Values Surveys undersökning som presenteras i  DN, (Expressen och SvD berör också detta)   Upp till en fjärdedel i åldern 18-29 år uppvisar enligt denna undersökning en minst sagt uppseendeväckande syn på demokrati.  21% t.ex. kan tänka sig att byta sin röst mot pengar eller inflytande och hela 26 % kan tänka sig en stark ledare som inte behöver bry sig så mycket om demokratiska val (!).

Som sagt, uppseendeväckande vid en första anblick. Vet egentligen dessa 18-29-åringar vad diktatur är? Vet de egentligen vad ett korrupt system innebär?

Nu är detta statistik och som vanligt ska statistik behandlas med en nypa salt. Som vanligt ska man fråga sig hur urvalet människor såg ut, vilken tid på dygnet de tillfrågades etc. Man får anta att vissa av dessa som t.ex. vill ha ett mer diktatoriskt ledarskap blajar av olika anledningar. (Omogenhet, påverkan av alkohol, droger etc.) Men ok, låt oss anta att det i alla fall är en 15-20% av 18-29-åringarna som vill ha en stark ledare som inte behöver gå via en röst lagd bakom ett grönt skynke. Vad säger det?

Några fritt hängande tankegångar från mig:

1, Några av dessa procentenheter lär vara svarande med ett ursprung i totalitära samhällssystem som immigrerat hit då t.ex. den styresfalang de eller deras föräldrar tillhörde ersattes med ett annat. Som har ”bättre” erfarenheter av ett ”starkt ledarskap” (läs: diktatur)  om det är ett ledarskap som gynnat en själv och ens intressen (kulturellt, ekonomiskt o.s.v.)

2, Det finns faktiskt antidemokrater – ultranazister, ultrakommunister m.m. virrpannor – i samhället. Någon procent borde alltid gå att skrapa fram här.

3, Ett rop på tydlighet. Tydliga alternativ och en tydlig vision om vart man vill föra landet. Ett rop på konsekvens och handlingskraft. Som det är nu rör sig de flesta partier mot mitten. Alternativen i politiken är oklara. Obekväma åsikter tystas ned/avfärdas. Kritiker avpolletteras eller fördummas. Ett bisarrt sätt att genom diktaturvurm uttrycka att demokratin inte fungerar optimalt förvisso, men likväl – ett antal av procentenheterna står säkert att finna i detta faktum.

4. Ren okunskap, ignorans.

Känns förstås häpnadsväckande att unga människor känner så här inför det som varje medborgare borde kunna ta för givet – demokrati. Rätten att rösta, välja. Rätten att uttrycka sina åsikter. Den mänskliga friheten. Något för kommande demokratiutredningar att ta med sig kanske?

Dock ska det ju i sammanhanget lyftas fram att 8/10 fortfarande på ett eller annat sätt värnar dessa frihetliga värden.  Det gäller att se till att den siffran inte minskar – tvärtom- ökar!

 

 

 

 

 

 

.

Andra om detta: Tokmoderaten, Lidby

Annonser