[Rättelse – 2010-07-16 kl 11:54. I kommentarsfältet länkar ”Micke vK” till en sida där Vänsterpartiet problematiserar detta med bredbandsskatt. Denna bredbandsskatt är snarare ett uttryck för något som Siv Holma (v) hasplat ur sig i Almedalen. Rätt ska vara rätt och jag ber (v) om ursäkt för min bredsida mot hela partiet i frågan! Dock låter jag inlägget stå kvar då sista stycket ändå är relevant. :o)  ]  

Henrik von Sydow (m) varnar i dag på Brännpunkt för en överhängande internetskatt. Vänsterpartiet outade ett gammalt förslag under Almedalsveckan att man vill  införa en särskild bredbandskatt. Den syftar till en beskattning av alla bredbandsabonnenter för den del av nedladdning som rör upphovsrättsskyddat material.

Henrik skriver ”Oavsett vad vi använder Internet till ska alla vara med och betala bredbandsskatten.” 

Ja, sådan blir konsekvensen. Och med den konsekvensen läggs en hämsko på hela branschen. Staten blir den som håvar in pengar på att nedladdning förekommer. varken IT- eller musikbransch lär tjäna en spänn. Vi ligger idag i framkant när det gäller IT och musik över nätet, men det lär helt tydligt inte bli det solklara fallet i en regering där (v) ingår i underlaget.

På något ontskönt vis hyser jag som en fotnot viss beundran för vänsterpartiets kreativitet att komma på utgifter. De är ledande inom den rödgröna röran på detta, utan att för den sakens skull inta någon extrem särställning.  Inte utan att man nu dessutom börjar hysa viss beundran också för att de börjat glänta lite på förlåten och öppnar upp i alla fall lite vilka skatter vi kan komma att få för deras vidlyftiga löften. Vore intressant att se en total – gärna för hela rödgröna röran där (v) ingår. Vilka fler skatter och hur mycket totalt uppskattas skattetrycket öka givet en rödgrön regering? Kreativiteten verkar ju finnas där.   Innan valet vill vi veta – tack!

Annonser