Viveca Lärn uttrycker sin skepsis i en artikel i Expressen rörande förslaget från regeringen som går ut på att rattfulla ska få behålla lappen mot att de (till stor del via egen finansiering) låter installera ett alkolås i sin bil. Hon tror inte att det stävjar rattfylleriet då man t.ex. kan låna någons bil om man verkligen vill köra rattfull.

Visst är det så.

Men analogt – Har en person haft det dåliga omdömet att köra rattfull och bl.a.  bli av med körkortet är det väl inte överdrivet många spärrar kvar som håller samme person tillbaka att sätta sig bakom ratten ändå i sin bil – utan alkolås?

Viveca tycker det vore bäst att bli inlagd på behandlingshem tills man är omprogrammerad och kan tygla sin alkoholism. Visst rehabilitering, terapi och en tro på människan såsom en varelse med någon sorts förnuft – i alla fall formbar till att få ett – är en god tanke. Jag är dock skeptisk till att det kommer att fungera – för vissa ja – men långt ifrån alla. Människan är en skapelse med svagheter.

Det bästa vore väl egentligen om alla bilar (personbilar, lastbilar, bussar…) rätt och slätt vore utrustade med alkolås? Varför inte? Är gränsen 0,2 så är den 0,2. Promille >0,2  = fordonet startar inte = ta en taxi, eller ta bussen eller gör vad du vill – köra ska du inte! Vägen dit är ju naturligtvis evighetslång, om den ens låter sig göras. Bör t.ex. ske i konsensus bland världens biltillverkare om det ska ha någon bredare effekt. Men det vore väl i all sin ineffektivitet det mest effektiva sättet att på något sätt lösa rattfylleproblematiken?

Läs mer här, här