…orda för mycket om de ganska uppenbara bristerna med en ny sorts panik-knapp som ska införa på den sociala sajten Facebook i Storbritannien. (Lär visst finnas något liknande på andra sociala forum)

Det är bra att man tar grooming etc. på allvar. Förstås. Men om det ska stävjas med en extra specialknapp är jag osäker på. (Det finns ju möjlighet redan idag att anmäla någon för ”abuse” liksom).

Man trycker på en knapp och vips så hamnar den personen man anger i ett eller ett par privata företags register. Jaha? Vad ska hända sedan då? Hur ska informationen hanteras vidare? Spärr från de aktuella sociala medierna? Aldrig hört talas om att skapa sig ett nytt konto, med ny slask-mailadress om och om igen?  Vad händer om någon i politiskt syfte vill blocka ett antal kontrahenter eller på annat sätt vill jävlas med någon/några?

Facebook har ju olika privacyinställningar där man kan ange hur ens profil ska visas för icke tillagda vänner. Man måste acceptera någon innan den kommer in i ens nätverk. (Tips att vara försiktig redan där) Om man upptagit ”addat” någon i sitt nätverk och denne – väl där – börjar bete sig obehagligt eller otrevligt fimpar man väl den kontakten?

Nä – den föreslagna panikknappen är nog mest ett uttryck för just panik, så namnvalet är ju på något sätt korrekt, men ansvaret för detta torde i första hand ligga på den enskilde och är det barn som är utsatta på barnens föräldrar/vårdnadshavare! Sunt förnuft som med allt annat. Det handlar om att lära sina barn att hantera nya kontakter med en nypa försiktighet. Att lära det att berätta om någon uppträder otrevligt och udda. Att ta bort de kontakter som uppträder snuskigt.   Och är det uppenbart brottslig verksamhet – varför inte som förälder påkalla och låta polisen kika på det?

Annonser