Jag håller i mångt och mycket med min kamrat Tokmoderaten som klarsynt pekar på det som även ett – av gråstarr dimhöljt – öga borde se … att vår försvarsförmåga är nästintill patetiskt låg. Detta som en kommentar till att centern nu uttalar sig positiva till mer resurser för vårt svenska försvar, vilket vissa moderater vill – jämte fp och kd.

1960 var väl året då vår förmåga stod på topp – vi var rustade till tänderna. Vårt flygvapen var världens fjärde största… Bara en sån sak… Knappast några nivåer vi behöver i dagens läge, men som tokmoderaten påpekar – 7 bataljoner är inte mycket att skrivas hem om. Inte direkt något direktverkande laxermedel för en angripande makt som nyss satt sin fot på svensk mark om man säger så…  

Försvaret måste stärkas upp. Så klart. Det är ett dubbeleggat svärd. Det handlar om vår trovärdighet – dels om vi ska påstå oss vara alliansfria, eller i diverse samarbeten. Alledes oavsett gäller det att kunna leverera.

Men ska man tolka de berättigade kraven på mer resurser som likhetstecken med mer pengar? Njae… Inte nödvändigtvis om Ni frågar mig.

När det finns mer generaler än artilleripjäser är pengar kanske inte svaret. Visst – bly kostar deg – men det gör en fet överbyggnad av papperskyfflare också.

Även om en och annan spänn ytterligare skulle kunna göra rejält med susen, så kanske man ska fundera på om mer resurser ändå inte lika gärna skulle kunna skrivas rätt resurser. Det torde finnas en rejäl omdisponeringspotential inom försvaret. Dags att fundera på om försvarledningen behöver den overhead man har? Utrustningen… Aldrig någonsin sluta avtal om ineffektiv materiel. Som med helikopter 14  t.ex… som lär anlända out of date/passé/i kraftigt mogen ålder minst tio år för sent… (Köp t.ex. Apache i stället!) Listan kan göras lång.

Det måste bli ett slut på halvmessyrer och politisk korrekthet. Speciellt inom försvaret, som kommit ut på halvfart som en loj målvakt med dassiga skruvdobbar vid ett friläge bra länge nu. En målvakt som kostar mer än vad den ger. (Analogt börjar man osökt tänka på Shaban i Bajen…)

Holma:s målvaktsskola…

Agera på tå! (Skapa en försvarsmakt som fungerar!)  

Inte halvfart – utan proaktivt långt ute ur målet för att bryta anfallet innan det ens blivit ett. (Fredsbevarande insatser i t.ex. Afghanistan) eller med ett bett som en kobra på linjen! (Starkt försvar av Svenskt territorium)

Fräscha dobbar och nyspottade handskar. (Fräscha vapensystem och up-to-date utrustning)

Tunnan var rätt 1960 - Gripen nu. Satsa på rätt prylar för rätt tillfälle!

Var tid har sina resurser – gäller att välja rätt resurser.