…något häftigare och med mer bett än bara helikopter 14? En helikopter främst för u-båtsspaning, trupp-/sjuktransport och sjöräddning som (s)-regeringen betällde redan 2001, som skulle varit på plats redan 2008, men som leverantören inte verkar vara kompetent/kapabel till att nu leverera förrän 2017 om man får tro SvD

Varför inte satsa på ett gäng vassa attack-helikoptrar? Nu när pansarvapnet är nedsmulat i beståndsdelar, infanteriet består av lätt utrustat hemvärn och artilleriet har mindre pjäser än vad det finns generaler så kan det vara på sin plats att tänka i dessa banor.

Hotet att Sverige skulle angripas av en annan nation får väl anses som ganska liten i nuläget, men ingen vet vad morgondagen har i sitt sköte och vilket säkerhetspolitiskt läge som råder om en månad, ett år, tre år.

Att utrusta någon bas – t.ex. Malmslätt utanför Linköping  (plus eventuellt någon till med militärstrategiskt – inte regionalpolitiskt – rätt läge… Berga?) med exempelvis fem-sex helikoptrar (vad nu expertisen skulle komma fram till som rätt mängd)  per bas och dito hörande utrustningsmoduler såsom anti-tank-missiler, effektiva kulsprutor etc. (Gatling, M230…)  torde inte urholka all evinnerlig framtids försvarsbudgetar och skulle ge oss ett trovärdigt ess i rockärmen rent försvarspolitiskt och moraliskt mot alla typer av eventuella markangrepp.  För att inte tala om vilken moralhöjare det vore för våra män och kvinnor i internationella insatser på marken att ha en välutrustad hök hovrandes i skyn som skydd för de våra och ett riktigt dåligt samvete för de som vill de våra illa…

Mitt förslag till investering heter Apache. (AH-64A/D förslagsvis). Hur politskt korrekt eller okorrekt det är skiter jag helt enkelt i. Utan att göra anspråk på att lida några kompensationsbehov emanerandes ur fysiska komplex eller vara en ivrare att vi bara måste köpa alledes sådär väldigt mycket för skattebetalarnas pengar så tror jag att det är en helikopter, ett helikoptersystem, som skulle kunna lyfta oss ett snäpp ytterligare rent militärt. Ett system som redan är utvecklat, klart och beprövat.

Ty det kan väl inte bara vara den allenarådande ambitionen att de eventuella helikoptrar vi kommer att få (i bästa fall) enbart ska användas till att transportera trupp? Som ett förlängt transport- och sjukvårdskompani liksom… Vore ju intressant även med ett helikoptervapen ägnat att även skydda och understödja trupp.