…eller råsop är inte okej såvida det inte rör sig om ett uppenbart nödvärn. Så, då var min ståndpunkt klar vad gäller det. Och lagen med för den delen.

Men jag kan samtidigt till del förstå den 70-årige folkparksarbetaren Ronalds frustration om det är som det påstås i artikeln med ett gäng på 10-15 st helt uppenbart ouppfostrade ungar som vandaliserar och använder sig av tillmälen som inte direkt utstrålar respekt för andra medmänniskor.

Sedan kan man ju undra hur respektfullt denne 70-åring agerat in the first place … Sällan ens fel att två träter liksom. Man kanske bör fundera på hur man behandlar andra innan man ondgör sig över hur man själv blir behandlad… (Jfr Matt. 7:12) Förvisso nog rätt svårt att vara lean om man kommer tvåa på pucken när det gäller t.ex. skadegörelse och glåpord.  

Jag tror knappast att den slapade tolvåringen lider någon permanent skada, men – nevertheless – i detta fall rör det sig om en tolvåring. Som med en normal medellivslängd endast nått knappt 15% in i livet. Inte straffmyndig och helt klart en unge. Hur dum, stökig, ful och dryg denne än må vara. Det kan aldrig anses vara ett så ungt barns fel att det är ouppfostrat, oborstat och har svårt att skilja på rätt och fel. Det är förstås föräldrarnas ansvar att fostra i första hand och i andra hand den närmaste familjen om någon faller kraftigt ur ramen. Därefter har vi väl till mans ett ansvar att påtala och morra till om något är uppenbart fel. I sista hand det offentliga. (Skadegörelse m.m. är dock ett brott och då ska ärendet överlämnas till de offentliga myndigheterna.)

Ska det överhuvudtaget delas ut örfilar så är det bildliga sådana och då till dem det berör i nämnd prioriteringsordning.

Frustrationen och ilskan kan jag dock förstå. Brist på moral och respekt finns här och var i samhället och det är inte bra och inget man känner sig sådär överdrivet bekväm med. Hur vi ska nå det samhälle som utgör en konsensus-lösning för det stora flertalet har jag inte den fullständiga lösningen på, men att gräva där man står kan ju vara en bra utgångspunkt.

 Läs mer här, här, här

Annonser