Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman har hyrt de en av de tomma lägenheterna i Nyfors i Eskilstuna – den ­hårdast drabbade stadsdelen i Sveriges mest arbets­lösa stad – för att från insidan rapportera om vad som sker.

I dagens AB får vi träffa den arbetslösa undersköterskan Anna som har två barn  och är gift med den arbetslöse gjuteriarbetaren Johan. Båda lever på A-kassa, ty de säger sig förlora på att arbeta. Och flytta har de ingen tanke på.

Låt mig börja med att analogt säga att undertecknads enda möjlighet att få ett arbete 1995 var att flytta från Motala till Stockholm då fabriken jag arbetade på varslade 1/3 av styrkan p.g.a. bistra tider. Må så vara att jag då inte hade en familj att behöva ta hänsyn till, men ändå. Sayonara mor, far, vänner, kontaktnät.

Argumentet att inte vilja flytta på sig för att söka de jobb som är tillgängliga, för att i stället gå mellan fyra väggar i en hopplös brukshåla och vänta på att manna ska regna från himlen, gör mig inte så lite irriterad.  A-kassan är ett omställningsstöd medan man aktivt söker utkomst i form av ett arbete. Inte en livslång försörjning. Om det innebär att man får flytta på sig för att få jobb så får man flytta. Eller pendla. Och/eller omskola sig. Punkt!

En snabb slagning på ams.se ger vid handen att det i skrivande stund finns 59 anmälda undersköterskejobb i hela landet att söka. Bara att lyfta luren och börja ringa!